Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
12.05.2022  

10. 5. 2022 Obeležba štiridesete obletnice pobratenosti mest Chengduja in Ljubljane

Mesti Chengdu (Sichuan) in Ljubljana sta 10. maja obeležili 40. obletnico pobratenih mest. Ob tej priložnosti so čestitke napisali župana Ljubljane in Chengduja Zoran Janković in Wang Fengchao, slovenska veleposlanica na Kitajskem Alenka Suhadolnik in kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing.

 

Kot dokaz prijateljstva med Ljubljano in Chengdujem veleposlanica Suhadolnik v svojem pismu omenja ulico Chengdu v okrožju Fužine slovenske prestolnice Ljubljane kot "ulico, ki prečka Ljubljanico in združuje dva bregova, podobno kot sta naši dve mesti združeni".

 

Mesti Ljubljana in Chengdu sta razvili sodelovanje na različnih področjih, vključno z znanostjo, tehnologijo, izobraževanjem in trgovino. Posebej plodno pa je bilo sodelovanje na področju kulturnih dosežkov. Pred petimi leti je ob praznovanju 35. obletnice umetniška skupina PANDA Chendu v Ljubljani priredila izjemno predstavo plesa, petja in akrobatike. Slovenski kipar Damijan Kracina  pa se je 2019 udeležil umetniškega programa mesta Chengdu "International Sister Cities Sculptures Creation and Exhibition Site". Oktobra 2021 je bila otvoritev Kracininega kipa "The Gathering" na ekološkem področju v okrožju Shuangliu v Chengduju.

Leta 2021 je mesto Chengdu Ljubljani ob 40. obletnici podarilo naslikano skulpturo velikanke pande. Naslikan vzorec združuje več značilnih mestnih elementov Chengduja in Ljubljane, ki odražajo prijateljstvo med mestoma. Rdeča in zelena barva sta barvi ljubljanskega mestnega grba, Zmajevega mostu in Ljubljanskega gradu.

Mestna občina Ljubljana pa je občini Chengdu ob tej obletnici podarila zmaja iz aluminijaste žice, ki je simbol mesta Ljubljana, ki ga je izdelala slovenska kiparka Tea Turk Sorta.

 V okviru praznovanja obletnice je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) Ljubljana potekala razstava z naslovom "Contemporary = fresh." Razstava predstavlja pregled grafične produkcije desetih slovenskih umetnikov različnih generacij v zadnjih petih letih.

 

Zaradi letošnje svetovne pandemije obisk kulturnih skupin na žalost ni mogoč. V znamenje praznovanja pa sta obe mesti osvetlili pomemben arhitekturni objekt v barvah slovenske in kitajske zastave.