Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
11.05.2017  

Počastitev 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko

Peking, 11. maj 2017 – Kitajska ljudska zveza za prijateljstvo s tujimi državami je v sodelovanju v Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pekingu organizirala sprejem v počastitev 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko.

Sprejema so se udeležili visoki predstavniki kitajskih državnih institucij, med drugim gospod Qiangba Pucong, predsednik predsedniškega sveta dvanajstega Nacionalnega ljudskega kongresa, gospod Wang Chao, namestnik ministra za zunanje zadeve LRK in podpredsednik Kitajske zveze za prijateljstvo s tujimi državami, Song Jingwu, ki je tudi nagovoril prisotne. Med vabljenimi so bili tudi bivši veleposlaniki LRK v Sloveniji, predstavniki slovenske skupnosti v Pekingu, poslovni partnerji in prijatelji Slovenije. 

Veleposlanik Janez Premože je v govoru poudaril, da je pred petindvajsetimi leti bila Kitajska med prvimi državami, ki so v Sloveniji odprle svoje veleposlaništvo. Državi od takrat razvijata prijateljske vezi, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju in razumevanju. Odlične odnose na politični ravni med drugim dokazujejo redni politični dialog med državama ter izmenjava visokih obiskov, kot sta nedavni obisk prvega podpredsednika kitajske vlade Zhang Gaolija ter lanski obisk podpredsednika Kitajske ljudske politične posvetovalne konference Wang Jiarui-ja v Sloveniji.

Povedal je, da dodaten zagon je medsebojnim odnosom dala kitajska pobuda o sodelovanju Kitajske z državami Srednje in Vzhodne Evrope, t.i. 16+1, ki predstavlja odličen okvir za redna srečanja predsednikov vlad, nudi priložnost za izmenjavo mnenj in stališč o vrsti vsebinskih vprašanj ter predstavlja podlago za dodatno krepitev gospodarskega sodelovanja. Slovenija sodeluje tudi v okviru širše kitajske pobude "En pas, ena cesta" in se  bo na ministrski ravni udeležila visokega panela, ki bo potekala sredi maja v Pekingu. Pobuda pa lahko predstavlja poglabljanje dvostranskega sodelovanja in krepitev splošnega strateškega partnerstva med EU in Kitajsko.

Poudaril je pomen dvostranske trgovine, ki je lani prvič presegla milijardo dolarjev, Kitajska pa šteje za najpomembnejšega trgovinskega partnerja Slovenije v Aziji. Slovenski izvozniki uspešno poslujejo na Kitajskem, nekateri celo razmišljajo o povečanju svojih naložb na tem hitro rastočem trgu. Tudi vzpostavljanje stikov med ljudmi lahko bistveno prispeva k izboljšanju kulturne zavesti in medsebojnega razumevanja, zato je potrebno še naprej spodbujati kulturne izmenjave in izmenjave študentov ter akademikov, kot tudi medsebojne turistične obiske.

Veleposlanik je v zaključku nagovora izrazil prepričanje, da bo prihodnje odnose med državama moč graditi na dosežkih zadnjih 25 let, tako da se bodo obstoječe prijateljstvo, razumevanje in sodelovanje med Kitajsko in Slovenijo še utrdili in poglobili na vseh področjih skupnih interesov.