Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
22.04.2016  

Pobuda volivcem za vložitev Predloga zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014, zanj Aleš Primc, Malejeva 3, Ljubljana (dalje: pobudnik) je vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju (dalje: pobuda).

Predsednik Državnega zbora RS je določil, da je prvi dan koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev ponedeljek, 18. 4. 2016, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov, pa je četrtek, 16. 6. 2016.

Za zbiranje podpisov je določeno geslo:

Za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju

Skladno s 16.b členom ZRLI, da volivec svojo podporo z vpisom osebnih podatkov na obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo zahtevi oziroma pobudi za vložitev predloga zakona (opcija C). Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat.

Podporo lahko podajo tudi volivci, ki stalno ali začasno bivajo v tujini, in sicer tako, da njihov podpsi na obrazcu potrdi uradna oseba DKP.

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo. Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom DKP, na levi strani obrazca (vzporedno s podpisom volivca).

Volivec tako izponjen obrazec podpore pošlje ponudniku.

Volivec, ki je v tujini, lahko podpiše obrazec tudi prek enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom (3. in 4. ostavek 16 b. člena ZRL).