Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
23.11.2012  

Otvoritev nove tovarne podjetja Iskra Avtoelektrika v Taicangu

Slovensko podjetje Iskra Avtoelektrika oz. po novem Letrika, je 20. novembra 2012 v mestu Taicang, približno 50 kilometrov od Šanghaja, slavnostno odprlo novo tovarno. Proizvodni obrat ima osem tisoč kvadratnih metrov površin, 230 zaposlenih in v njej že teče proizvodnja zaganjalnikov, alternatorjev in enosmernih motorjev. Njihovi kupci so največji svetovni proizvajalci kmetijske, gradbene in druge mehanizacije na Kitajskem, v Braziliji, ZDA in Evropi. Vrednost naložbe znaša okoli dva milijona dolarjev.

Slovesne otvoritve so se s slovenske strani udeležili Marija Adanja, veleposlanica Republike Slovenije na Kitajskem, Edvin Sever, predsednik uprave Iskra Avtoelektrika, s člani uprave in mag. Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. S kitajske strani so se slovesnosti udeležili Wang Jianfeng, župan Taicanga, Lu Yan, podžupanja Taicanga, Han Biao, predsednik mestnega odbora Komunistične partije Kitajske, ter drugi visoki predstavniki države in lokalne skupnosti. Prisostvovali so ji tudi predstavniki dobaviteljev in kupcev podjetja.

Veleposlanica je v svojem nagovoru izpostavila pozitivno vlogo podjetja Iskra Suzhou Autoelectric kot eno prvih, največjih in najmodernejših slovenskih investicij na Kitajskem ter prispevek podjetja pri krepitvi dvostranskih gospodarskih odnosov. Poudarila je pomen prizadevanj za bolj uravnotežene gospodarske odnose, kar v prvi vrsti pomeni večjo odprtost kitajskega trga za slovenske proizvode in več kitajskih investicij.

V sklopu slovesnosti je potekalo tudi srečanje slovenske poslovne skupnosti na Kitajskem, ki se ga je udeležilo 15 predstavnikov slovenskih podjetij, ki delujejo na Kitajskem. Srečanja se je poleg veleposlanice Marije Adanja udeležil tudi mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS. Podjetja so predstavila aktivnosti na kitajskem trgu, načrte za prihodnost ter pobude za izboljšanje promocije slovenske države in gospodarstva.

Skupni imenovalec vseh predlogov je bil v tem, da tako slovenska država kot posamezna podjetja ne smejo zniževati nivoja aktivne prisotnosti na Kitajskem, kar pomeni predvsem vzdrževanje rednih stikov s partnerji na vseh, posebej najvišjih nivojih. Slovenska podjetja cenijo in še naprej potrebujejo podporo države in njenih inštitucij, ki pa mora biti usklajena, strateško naravnana ter podprta z ustrezno infrastrukturo.