Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
16.06.2016  

Sprejem ob 25. obletnici samostojnosti RS in dnevu slovenske vojske

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu je 7. junija 2016 organiziralo sprejem ob 25. obletnici samostojnosti RS in ustanovitve slovenske vojske. Gostitelja sprejema sta bila VP Premože , in obrambni ataše, polkovnik Zdenko Udovič. Sprejem je potekal v dvorani Hotela Hilton v Pekingu .

 Vabilu se je odzvalo približno dvesto udeležencev iz diplomatske skupnosti, vključno z obrambnimi atašeji, člani slovenske skupnosti v Pekingu pa tudi iz drugih predelov Kitajske, iz ministrstev, akademskih in drugih organizacij, ki sodelujejo z veleposlaništvom, predstavniki kitajskih podjetij, ki poslujejo s slovenskimi podjetji in drugi prijatelji Slovenije.

 Častna gosta sprejema sta bila pomočnik ministra za zunanje zadeve LRK, Liu Haixing, in major general Meng Qiang, namestnik vodje Akademije za vojaške znanosti kitajske ljudske armade (PLA).

 VP Premože je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil , da se je v četrtini stoletja, od kar je Slovenija začela svojo pot samostojne države in se uspešno vključila v mednarodno skupnost kot članica EU, Nata, OECD ter drugih mednarodnih organizacij, Kitajska postala globalna velesila na političnem in gospodarskem področju.

 Kljub nekaterim različnim pogledom na svet, sta državi zgradili odlične odnose, ki so prijateljski in brez nerešenih odprtih vprašanj . V zadnjem obdobju so se odnosi še poglobili preko pobude o sodelovanju med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope (t.i. 16+1), kar je že obrodilo sadove na različnih področjih gospodarskega sodelovanja, povezljivosti in pri izmenjavi med ljudmi , je še povedal Veleposlanik in dodal, da Slovenija ostaja zavezana k tesnemu sodelovanju med vsemi partnerji v okviru pobude.

 Pred vhodom v dvorano je bilo razstavljeno ultralahko letalo slovenskega proizvajalca Pipistrel, ki bodo po zaključku urejanja tehnične dokumentacije , dobila dovoljenje za letenje na Kitajskem. Predstavljene pa so bile tudi Elanove smuči, ki so na kitajskem trgu prisotne že vrsto let.

 Novico o obisku pomočnika ministra je na svoji spletni strani objavilo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve LRK

 http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjb_663304/zygy_663314/gyhd_663338/t1371712.shtml

 

Foto: Gao Yu