Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
11.03.2013  

Pismo veleposlanic ob mednarodnem dnevu žena

Zelo razveseljujoče je, da za mnoge Kitajce mednarodni dan žena ni le uradni dogodek, temveč priložnost, da slavijo ženske in njihov neprecenljiv prispevek k razvoju sodobne Kitajske. Vse nas je navdušila njihova delavnost, strokovnost, prizadevnost, dobra volja in predanost.

Ob mednarodnem dnevu žena pa se spomnimo tudi na to, da v mnogih državah enakopravnost med spoloma še vedno stoji na trhlih temeljih. Ženske po vsem svetu trpijo zaradi diskriminacije in nasilja, zato sta tudi danes splošna solidarnost in ukrepanje nujno potrebna. Veleposlanice in predstavnice mednarodnih organizacij v Ljudski republiki Kitajski smo prepričane, da bi morali mi vsi še bolj združiti moči, in tako zagotoviti dosledno spoštovanje pravic žensk ter preprečiti nasilje nad njimi po vsem svetu. Izmenjamo lahko mnenja in dobre načine ravnanja, s katerimi je mogoče doseči dostojanstvo in nedotakljivost vseh žensk, ekonomsko neodvisnost obeh spolov, enako plačilo za enakovredno delo in enakopravnost pri odločanju ter izkoreniniti nasilje na podlagi spola. Medije pozivamo, naj še naprej ozaveščajo javnost o tem, da je enakost med spoloma nujno potrebna.

Skoraj dvajset let po zadnji svetovni konferenci o ženskah v Pekingu leta 1995 je položaj žensk še vedno resnično nezavidljiv.

Po vsem svetu ženske trpijo le zato, ker so ženske. So žrtve skupinskih posilstev in nasilja partnerjev. Ubijajo in pohabljajo jih v imenu časti, zaradi dote, želje po moškem potomcu ali pa preprosto zato, ker se zavzemajo za cepljenje proti otroški paralizi ali osnovno izobrazbo deklic. V oboroženih spopadih so ženske posebno ranljiva skupina.

Ko pa se vojna konča, žensk pri pogajanjih in v mirovnem procesu skorajda ni, prav tako ne sodelujejo pri obnovi in vzpostavljanju nove oblasti. Sodelovanje žensk v političnem in gospodarskem odločanju se med državami sicer precej razlikuje, vendar pa bo skoraj povsod potrebnega še veliko truda, da bi lahko njihov potencial izkoristili v celoti. Kot je navedeno v poročilu OZN iz leta 2010, je v parlamentih po svetu poslank le sedemnajst odstotkov, županj pa je, zanimivo, še manj. Ženske na vodilnih mestih na vseh področjih družbenega, gospodarskega in političnega življenja na poti navzgor pogosto naletijo na nevidne ovire.

Pri dejavnejšem zavzemanju za pravice žensk pa moramo imeti v mislih, da ženske nikakor niso manjšina ali ranljiva skupina. Kar polovica vseh ljudi je žensk, in kot je nekoč dejal Mao Cetung, ženske podpirajo polovico neba. Na zemlji pa poučujejo v šolah, delajo v bolnišnicah, na kmetijah in v tovarnah ter skrbijo za otroke in starejše. Ekonomskih, družbenih, kulturnih ali verskih argumentov, zakaj bi ženskam odrekali človekove pravice, ne moremo najti.  

Enaindvajseto stoletje prinaša velike izzive za celotno družbo. Lažje jih bomo premagali, če se opiramo na združene moči žensk in moških. Ko bodo ženske lahko sodelovale v vseh družbenih, gospodarskih in političnih odločitvah ob boku moških, bomo tudi korak bliže odpravi temeljnih vzrokov sistematičnega nasilja nad njimi.  Šele tako bomo lahko postali vzdržna in resnično civilizirana družba. Podajmo si roke in zakorakajmo v lepšo prihodnost za vse nas.

Veleposlanice Frances J. ADAMSON (Avstralija), Irene GINER-REICHL (Avstrija), Carmenza JARAMILLO (Kolumbija), Ioanna MALLIOTIS (Ciper), Sylvie BERMANN (Francija), Ingrida LEVRENCE (Latvija), Helen Mamie KOFI (Gana), Kristin A. ARNADOTTIR (Islandija), Lina ANTANAVIČIENĖ (Litva), Marija ADANJA (Slovenija), Marta BETANZOS (Španija), Rosario PORTELL (Urugvaj), Rocío MANEIRO (Venezuela), Carmen CANO (EU), Coosje HOOGENDOORN (INBAR), Ann D. HERBERT (ILO), Irene HORS (OECD), Renata LOK-DESSALLIEN (OZN), Gillian MELLSOP (UNICEF)