Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
16.06.2017  

Razstava Muzej in galerije mesta Ljubljane v Guangdongu

Na povabilo Ministrstva za kulturo Ljudske republike Kitajske, se Muzej in galerije mesta Ljubljane predstavlja v okviru kulturne sezone Kitajska - države Jugovzhodne Evrope v Muzeju umetnosti Guangdong (Guangdong Museum of Art), z razstavo Simptomi družbe, ki jo kurira Alenka Gregorič, umetniška vodja in kustosinja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001. Izbor del na razstavi, ki je na ogled od 27. maja do 15. julija 2017, predstavlja povezano sliko Jugovzhodne Evrope in v ospredje postavlja več kot trideset priznanih mednarodnih umetnikov ter umetnikov mlajše generacije.

Na razstavi se predstavlja petintrideset umetnikov različnih generacij iz desetih držav. Razstava z naslovom Simptomi družbe (Symptoms of Society), se razprostira na skoraj 1.000 kvadratnih metrih, osredotoča pa se na predstavitev umetniških del različnih generacij, držav in medijev. V procesu nastajanja razstave so se razvili večji tematski sklopi, ki naslavljajo različna vprašanja sodobne družbe – mesto in njegov urbani razvoj, nacionalne zgodovine in umetniške zgodovine, »skupni« umetniški sistemi in zgodovine, ozemlja, politike itd. Izbor del predstavlja povezano sliko regije in v ospredje postavlja tako priznane mednarodne umetnike kot tudi umetnike mlajše generacije. Razstavo sta finančno podprli tudi  Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu.

V sklopu razstave se predstavljajo umetniki: Marina Abramović in Ulay, Maja Bajević, Luchezar Boyadjiev, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Braco Dimitrijević, Vadim Fiškin, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Flaka Haliti, Ibro Hasanović, Irwin, Hristina Ivanoska in Yane Calovski, Pravdoliub Ivanov, Sanela Jahić, Dalibor Martinis, Radenko Milak in Roman Uranjek, Ivan Moudov, Alban Muja, Vladimir Nikolić, Adrian Paci, Neša Paripović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Anri Sala, Sašo Stanojkovik, Mladen Stilinović, Miha Štrukelj, Raša Todosijević, Milica Tomić, Sislej Xhafa in Katarina Zdjelar.