Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
14.10.2013  

Udeležba DS mag. Igorja Senčarja na 11. krogu bilateralnih konzultaciji na Kitajskem

S sogovornikom, namestnikom ministra za zunanje zadeve Ljudske republike Kitajske (LRK) Song Taom sta pregledala bilateralno sodelovanje in možnosti za poglobitev odnosov tako na političnem, kot gospodarskem področju. Posebno pozornost sta namenila sodelovanju šestnajstih držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske na področju gospodarstva, znanosti, kulture in izobraževanja.

Ob robu konzultacij se je državni sekretar srečal tudi s predsednico Odbora za zunanje zadeve v Nacionalnem ljudskem kongresu LRK Fu Ying, podpredsednikom Inštituta za zunanje zadeve Sun Rongminom in vodstvom Univerze za tuje študije v Pekingu v okviru katerega deluje lektorat slovenskega jezika. Kitajski študentje slovenskega jezika so državnemu sekretarju pripravili sproščen sprejem in mu postavili aktualna vprašanja v zvezi z gospodarsko situacijo v Evropi in Sloveniji.

V okviru obiska na Kitajskem je državni sekretar obiskal tudi Šanghaj, Suzhou ter Hongkong, kjer se je srečal s predstavniki mestnih oblasti. V Suzhovu (Taicang) je obiskal Lektriko, največje slovensko podjetje na Kitajskem ter se srečal s tamkajšnjo slovensko skupnostjo.